Produkcja i sprzedażnajwyższa jakość produktów
Kalafior
lato, jesieńKalafior pochodzi z Azji Mniejszej. Z początku uprawiany był we Włoszech, a od XVI wieku w całej Europie. Jest niskokalorycznym, bardzo lekkostrawnym, zdrowym warzywem. Składa się w około 90% z wody i praktycznie nie zawiera tłuszczu i cukru. Składniki kalafiora pomagają zapobiegać chorobom serca, cukrzycy i reumatoidalnemu zapaleniu stawów, a także w chorobach żołądkowo-jelitowych, takich jak zaparcia. Jest bogaty w błonnik, zawiera też wiele wtórnych substancji roślinnych, takich jak olejek gorczycowy, który przeciwdziała działa wolnym rodnikom, bakteriom i grzybom w jelitach, a także sulforafan i izotiocyjanian, które to substancje hamują wzrost komórek nowotworowych.
Brokuł
lato, jesieńZa ojczyznę Brokuła, uważa się Anatolię – krainę obejmującą część dzisiejszej Turcji – bądź Cypr. Był jadany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Polska nazwa pochodzi z języka włoskiego. Wtórne substancje roślinne zawarte w zielonych brokułach są substancjami działającymi przeciwutleniająco – to swego rodzaju tarcza ochronna, która zatrzymuje tzw. wolne rodniki. Znajdujące się w nim glukozynolany (prekursory olejków gorczycowych) są uważane za prozdrowotne – mają między innymi działać hamująco na rozwój nowotworów. Polifenol, przeciwutleniacze i kwas foliowy (witamina B9) – to trio substancji, które zawiera brokuł, i które wzmacnia serce i chroni ważne mięśnie przed chorobami lub stagnacją. Brokuły docenią również osoby pragnące zadbać o szczupłą sylwetkę ze względu na ich niską kaloryczność.
Cebula
zima, wiosnaCebula – najbliższy pokrewny jej gatunek, pochodzi z terenów dzisiejszego Iranu i Turkmenistanu. Wykopaliska wykazały, że cebula jest uprawiana od ponad 4000 lat. Olejki eteryczne zawarte w cebuli działają przeciwbakteryjnie i obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Cebula zawiera witaminy z grupy B, C, minerały (potas, wapń, fosfor), krzemionkę, wtórne substancje roślinne, np. glukokininy, i pierwiastki śladowe takie jak żelazo. Znajdziemy w niej również związki zawierające siarkę, takie jak allicyna i izoalliina, które mają właściwości dezynfekujące i antyseptyczne. Syrop cebulowy lub sok z cebuli działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na kaszel, katar, przeziębienia i ból gardła. Okłady cebulowe działają przeciwbólowo.
Pietruszka
zima, wiosnaKorzeń pietruszki pochodzi ze wschodniego regionu Morza Śródziemnego. Grecy nazywali ją selerem skalnym, ponieważ, jak mówią nam najwcześniejsze opisy, rosła w rejonach skalistych. Starożytni używali pietruszki jako zioła leczniczego. W późniejszych czasach liczne dobroczynne jej właściwości skłoniły nawet Karola Wielkiego do nakazania jej uprawy specjalnym dekretem. Korzenie pietruszki zawierają białko, wapń i żelazo, a przede wszystkim dużą ilość witaminy C. Ponadto znajdziemy w niej witaminę B, niezwykle ważną dla metabolizmu i układu nerwowego i olejki eteryczne stymulujące trawienie. Pietruszka pobudza czynność nerek, pomaga w leczeniu kamicy, działa też przeciwzapalnie.